18.03.2016 г.

Опасно ли е високото съдържание на желязо във водата?

Желязото е много разпространен в природата елемент. Съставна част е и на много продукти, които използваме, поради което и водите са замърсени именно с него.

Как да определим количеството на желязо във водата, която използваме?
Най-лесният начин е да дадем проба за анализ в акредитирана лаборатория срещу определено заплащане. Но има възможност и сами да определим приблизителното съдържание по определени косвени признаци. Първото, което се променя при концентрация на желязо по-голяма от допустимите норми - 0.3 мг/л е вкусът на водата. Тя придобива металически привкус. А при съдържание на желязо 1 мг/л, този металически вкус се усеща и в кафето, и чая, които си приготвяме с нея.
А ако говорим и за вода, която тече от крана, ние ще видим ръждивия цвят при пълнене на съдовете.
По това колко е прозрачна водата можем да съдим за съдържанието на желязо в нея.

Желязото може да се съдържа във водата в няколко форми, по-важни от които са:
  • Двувалентно желязо - то е разтворимо във вода, поради което водата, която го съдържа е безцветна и прозрачна. Но ако я налеем в съд и постои известно време, се наблюдава образуване на утайка;
  • Тривалентно желязо - неразтворимо във вода. При повишаване на концентрацията му във водата, тя придобива жълтеникав цвят, а при престояване в съд, пада като утайка на дъното на съда; 
  • Органични съединения на желязото - водата, съдържаща такива съединения има жълт цвят, но при престояването ѝ не се образува утайка.
Желязото има още една форма наречена "бактериално желязо". Вода, съдържаща бактериално желязо, често има специфична ръждива пелена на повърхността и образува желеобразни отлагания по водопроводната система.
Ако наблюдавате в своята вода една от тези форми на желязо, възниква въпросът доколко постоянната употреба на такава вода е вредна за здравето.

Колко желязо е необходимо на организма?

Желязото е елемент, необходим за нормалното функциониране на организма. Особено много се съдържа в кръвта - 4-5 г. Но попадайки в организма, желязото трудно се изхвърля навън, главно чрез чревната стена 6-10 мг/денонощие. Като се има предвид това е определена дневна норма на желязо за мъже - 6-10 мг/денонощие и за жени (включително допълнителна загуба на кръв) - 15-18 мг/ денонощие.
Ние можем да разчетем оптималната концентрация на желязо, която приемаме с водата. Известно е че човек на ден изпива средно по 2 л течности. Но проблемът е в това, че желязо в организма постъпва не само от водата, а и от храната.

От храната постъпва в много по-големи количества. Особено богати на желязо са месо, черен дроб, риба, боб, ябълки и др.
Ако се питате от къде идва санитарната норма за съдържание на желязо във водата - 0.3 мг/л, то тя не е установена чрез медицински изследвания на здравето, а според критериите на вкуса.
СЗО (Световната здравна организация) не отдава особена стойност на концентрацията на желязо във водата, защото вярва, че към днешна дата няма достатъчно данни за негативните ефекти от желязо върху човешкия организъм.
Според СЗО нивото на дневната допустима доза (CAP) от желязо, е 0.8 мг/кг телесно тегло на човешкото тяло.
При средно телесно тегло от 75 кг се получава около 60 мг желязо на ден.
Известно е, че средно човек получава 10% желязо от водата, останалото от храната. Като се има предвид, че на ден човек употребява средно 2 л вода, ние може да изчислим безопасната концентрация на желязо. Счита се, че тя е 2-3 мг/л
Това означава, че дневната консумация на вода със съдържание на желязо от 2 до 3 мг/л, съгласно СЗО, не води до никакви последици за здравето, но трябва да отбележим, че вода с такава концентрация на желязо е много неприятна на вкус.

Струва ли си да пречистваме водата от желязо?

Ако Вашата вода съдържа желязо по-малко от 3 мг/л, има смисъл да я пречистим само за подобряване на вкуса. Не са наблюдавани нежелани ефекти върху здравето при тези концентрации.
Ако съдържанието на желязо е по-високо от тази стойност, то тогава може да помислите за здравето си. Няма надеждна информация за опасностите от високо съдържание на желязо, но е сигурно, че и ползи няма.

Методи за пречистване на водата от желязо 

Методи за пречистване на водата от желязо зависят от това в каква форма се съдържа желязото във Вашата вода.
Най-често проблеми има с двувалентното желязо. Водата е безцветна и прозрачна, но има метален вкус.
В този случай, могат да се изберат един от двата метода:

1. Йонообменен метод.
Много от предлаганите филтри на пазара имат патрон, в който се поставя йонобменна смола в конкретния случай, такава, която замества желязото с натрий.
Такива филтри за отстраняване на желязо в зависимост от конструкцията и използваната смола могат ефективно да работят до концентрации на желязо във вода - 5 мг/л.
Има специални филтри за ефективно отстраняване на разтворено желязо чрез алкално утаяване. Като филтърна среда се използва естествен материал - калцит.

2. Обратна осмоза.
Филтрите за обратна осмоза ефективно отстраняват всички примеси, включително и двувалентното желязо. Те пречистват водата много по-добре, отколкото йонообменните филтри. Системите с обратна осмоза пречистват вода със съдържание на желязо до 10-12 мг.

Проблеми с пречистването възникват тогава, когато във водата присъства освен двувалентно желязо и тривалентно желязо. Когато концентрацията не е голяма, филтрите се справят. Но когато концентрацията на тривалентното желязо е голяма, порите на йонобменните филтри и обратноосмотичните мембрани се запушват и филтрите губят своята ефективност.

Когато тривалентното желязо е неразтворено (под форма на ръжда) пречистването на водата е много лесно. Значителна част от желязото се задържа още от механичните филтри за пречистване.

По такъв начин най-голям проблем представлява пречистването на води с високо съдържание на дву- и тривалентно желязо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар