16.09.2016 г.

КАКВО Е ОКИСЛИТЕЛНО-РЕДУКЦИОННИЯ ПОТЕНЦИАЛ/ORP/ И  ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАМЕ   ORP НА ВОДАТА


Окислително редукционният потенциал ORP характеризира способността на химическите вещества да присъединяват и отдават електрони в окислително редукционни реакции и се изразява в миливолти.

При протичане на окислително редукционни реакции се променя и електрическият потенциал на веществата, участващи в реакцията. Едното вещество отдава своите електрони и се зарежда положително,окислява се,а другото вещество приема електрони и се зарежда отрицателно - редуцира се. Разликата в електрическия потенциал между веществата  определя и наличието на окислително редукционен потенциал.

По такъв начин ORP се явява мярка за химическата активност на веществата в обратимите окислително-редукционни процеси,свързани с изменението на заряда на йоните в разтвора.

 ORP е важен показател за човешкия организъм , който има пряка връзка  с жизнените метаболитни процеси. Отделената енергия при окислително-редукцинните реакции в организма на човека се изразходва за поддържане на хомеостазата(за динамичното постоянство на състава и свойствата на вътрешната среда и за устойчивост на основните физиологически процеси в организма) и регенерация на клетките на организма,а също и за обезпечеване на процесите на жизнена дейност.

ORP на вътрешната среда на човешкия организъм има отрицателни стойности,които обикновено варират от  -100 до -200 миливолта.
ORP на питейната вода обикновено е от +100 до +400 миливолта(мВ)Това се отнася практически за всички видове питейна вода- водопроводна или бутилирана.

Различните стойности на ORP показателя за средата на човешкия организъм и питейната вода означават, че активността на електроните във вътрешната среда на човешкия организъм е много по-висока от активността на електроните в питейната вода.

Когато питейната вода проникне в тъканите на човешкия организъм тя отнема електрони от клетките и тъканите, които  80-90% са съставени от вода.В резултат на това биологичните структури на организма(клетъчни мембрани,клетъчни органели,нуклеинови киселини и др.) са подложени на окислително разрушение.Организмът се износва,старее,жизнено важни органи губят своите функции.Тези негативни процеси могат да се забавят,ако в организма постъпва вода с определена стойност на ORP,съответстваща на ORP на вътрешната среда на организма.

 За това е много важно да познаваме ORP на водата  и да го променяме,за да може човешкият организъм оптимално да използва питейната вода в обменните процеси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар